Autisme

Hoe zou het zijn om steeds vast te lopen omdat de boodschap je niet helder is? Hoe voelt het als er teveel prikkels in één keer binnenkomen? Met deze trainingen kun je dit zélf ervaren...
LEES MEERTERUG

Hoe zou het zijn om steeds vast te lopen omdat de boodschap je niet helder is? Hoe voelt het als er teveel prikkels in één keer binnenkomen? Met deze trainingen kun je dit zélf ervaren en zo meer leren over autisme.

Onduidelijke boodschappen, de logica niet snappen en steeds weer het overzicht missen, kunnen voor veel frustratie zorgen. Heel veel prikkels moeten verwerken, is daarnaast ontzettend vermoeiend. Maar hoe zou dat voelen, om vermoeid steeds weer het overzicht en logica te missen? Hoe zou autisme voelen?

Het Autisme Belevings Circuit (ABC) is niet alleen een unieke, maar ook een confronterende ervaring! Deze in België ontwikkelde methode, bestaande uit tien opdrachten, brengt je in de gevoelswereld van iemand met autisme. Reacties van deelnemers zijn naderhand vaak: ‘nu snap ik hoe het moet voelen voor mijn zoon/zus/cliënt’. Het circuit is ideaal voor ouders, leerkrachten, hulpverleners en een ieder die zelf wil ervaren hoe het is om autisme te hebben. Iedere ervaring wordt steeds gekoppeld aan een tip, om zo te leren hoe je autivriendelijker met de situatie kunt omgaan. Het ABC kan worden ingezet tijdens ouderavonden en trainingsdagen voor docenten, vrijwilligers en begeleiders. Het is mogelijk om het ABC te ervaren, in groepen van 6 tot 26 personen (verdeeld over 2 groepen, groepsgrootte tot 50 personen mogelijk).

Wat houdt het Autisme Belevings Circuit (ABC) in?

Brain Blocks is een mooie aanvulling op het ABC. Het is een ‘toolbox’ om met kinderen, jongeren en volwassenen met autisme (en met mensen in hun omgeving) te kunnen praten over autisme. Het is een beeldend middel om ouders, begeleiders en docenten uit te leggen hoe anders autisme kan werken. Brainblocks toont eenvoudig hoe dat eruit ziet in het hoofd. En welke gevolgen dat heeft voor het functioneren in het dagelijkse leven? Wat lastig is en wat juist zou kunnen helpen.

Brainblocks

Met deze trainingen ga je allereerst zélf doen en ervaren, om vervolgens achtergrondinformatie te krijgen over autisme. Door tijdens een uitgebreid voorgesprek, goed door te vragen op jullie trainingsvraag en het doel van de training, kan ik de uitleg vervolgens precies laten aansluiten bij jullie praktijk. Ik geef de volgende trainingen op het gebied van autisme:

  • Autisme Belevings Circuit
  • Autisme Belevings Circuit en Brainblocks
  • Autisme in het onderwijs
  • Autisme in de praktijk van paramedici

Diverse autismetrainingen

Iedereen met autisme is anders. Voor de een is een hele duidelijke structuur van de dag prettig, voor een ander is een prikkelarme omgeving belangrijk. Voor weer een ander is af en toe zelf een pauze kunnen inbouwen voldoende. Ga het niet invullen, maar sluit steeds aan bij de ander. Vraag wat voor hen belangrijk/prettig is.  

TIP op het gebied van autisme

Referentie ‘Confronterend’

Het was confronterend om het Autisme Belevings Circuit te doorlopen… maar wat was het superleerzaam! Wat goed om zelf te ervaren hoe tegenstrijdig onze boodschappen soms zijn en hoe vervelend en vermoeiend overprikkeld zijn aanvoelt. Ik heb nu echt duidelijke handvatten hoe ik het anders kan doen. (Conny, leerkacht groep 7 basisschool Purmerend).