Heb je het idee dat er een oplossing is voor het probleem, maar je er ‘gewoon even niet bij komt? Ben je ervan overtuigd dat er meer opties zijn dat jullie tot nu toe hebben bedacht? Vraagt iets een hele nieuwe, frisse aanpak? En zijn de oplossingen veelal herhalingen, van hoe jullie het eerder hebben aangepakt? Soms vraagt werk afstand nemen en op zoek gaan naar een hele andere invalshoek. Ook nieuwsgierig naar de onverwachte invallen en nieuwe, slimme oplossingen van jouw team?
Creatieve trainingen zorgen voor inspiratie, veel energie én versterken de onderlinge band. Ook stimuleren ze verrassende nieuwe ideeën en prikkelende oplossingen voor lastige vraagstukken. Ervaar hoe je de verbinding tussen de rechter en de linkerhersenhelften op kunt zoeken. Word gestimuleerd om minder vanuit beperkingen en meer vanuit mogelijkheden te gaan denken en… ervaar hoeveel plezier dat geeft!
Afhankelijk van de trainingsvraag werken we met mindmaps, dans, zang, schrijfopdrachten en/of dramaoefeningen.
Creatieve trainingen? Hoezo?
Al jaren train ik teams. Ik doe dat doelgericht, ruimdenkend, creatief en praktisch. Mijn contact met de groep is interactief, meestal serieus, soms vol humor en waar nodig confronterend. Met mijn 15 jaar leidinggevende ervaring, een dramaopleiding, mijn schrijftalent én mijn ervaring als trainer, weet ik teams te enthousiasmeren en creatief in beweging te krijgen.
Mijn aanpak is maatwerk en dus steeds verschillend. Tijdens een uitgebreid voorgesprek, bespreken we wat precies de trainingsvraag en zeker ook het doel van de training is. Is het vooral de creativiteit bevorderen, een creatieve teambuilding of willen jullie met name op een ruimdenkende wijze met teamdoelen aan de slag? Ter inspiratie enkele trainingsvoorbeelden:
- Communicatie via de tango
- Schrijfworkshop
- Creatief netwerken
- Presenteren kun je leren
- Drama op de werkvloer
- Het is de toon die de muziek maakt
Mijn aanpak
Zeg tegen jezelf: ik ben niet echt aan het werk, ik rommel alleen wat aan. Je raakt hierdoor gemakkelijker in een ontspannen stemming en hoeft nog niet gelijk met dé oplossing te komen. Daarmee is er ruimte om uit te proberen, groter te denken en nieuwe invalshoeken te onderzoeken. Kijk daarna pas (niet te snel!), of je idee uitvoerbaar is. En zo niet, bedenk dan wat ervoor nodig is om jouw idee wél uitvoerbaar te maken.
TIP om de creativiteit te laten stromen
REFERENTIE “wat een verrassing”
Ik heb me ingeschreven voor een communicatie-tangoles door Marianne en haar tangodocent Jessica Bijvoet. Marianne legt eerst uit wat we gaan doen. Dit doet ze zo uitnodigend dat ik denk: “Kom maar op met die muziek, want ik krijg er zin in. Nadat de basis is uitgelegd, gaan we van start. Ik kom er al snel achter dat ik de dans wil leiden. Velen blijken een duidelijke voorkeur voor leiden of volgen te hebben. Nadat er nog e.e.a. wordt toegelicht over leiderschapsstijlen, ga ik door een andere bril kijken naar de dans. Ik probeer me over te geven aan de ander, maar dat blijkt nog best moeilijk. Marianne is erg betrokken bij de groep. Ze begeleidt, geeft tips en neemt de tijd voor iedereen. Ik kijk niet alleen terug op een leuke les, ik ben me ook bewuster geworden van mijn eigen gedrag in een groep. Wat een verrassing! (Marij Cuijpers, vrijwilliger St. Het Buitenhof)