Stress & vitaliteit

Stress is niet verkeerd. Het zorgt er namelijk voor dat je alert bent, Als stress echter intensief en langdurig is, kun je er ziek van worden. Leer meer over stresssignalen en voorkom uitval.
LEES MEERTERUG

Stress is niet verkeerd. Het zorgt er namelijk voor dat je alert bent, Als stress echter intensief en langdurig is, kun je er ziek van worden. Door meer te leren over stresssignalen en energiehuishouding, krijg je er meer invloed op en voorkom je onnodige uitval.

In trainingen stress & vitaliteit leer je meer over het herkennen van stressklachten, het verminderen ervan en hoe je als leidinggevende je teamleden met stressklachten goed kunt ondersteunen. En over het allerbelangrijkste; hoe je stressklachten kunt voorkómen.de training niet alleen over praten, maar we gaan ook zélf voelen en ervaren wat dat betekent.

Training over stress

Vitaliteit is afgeleid van het Latijnse woord ‘Vita’, wat leven betekent. Vitaliteit duidt op het bruisen van energie, je sterk en fit voelen en het beschikken over een grote mentale veerkracht en veel doorzettingsvermogen.

Dit gaat verder dan het herkennen en voorkomen van stressklachten. Je vitaal voelen, vraagt om het behouden van een gezonde energiebalans. Daar zullen we in de training niet alleen over praten, maar we gaan ook zélf voelen en ervaren wat dat betekent.

Vitaliteit

Al jaren train ik teams. Mijn aanpak is doelgericht, ruimdenkend, creatief en praktisch. Mijn contact met de groep is interactief, meestal serieus, soms met humor en waar nodig confronterend.  Ik ben opgeleid in de CSR®-Methode voor stress en burn-out preventie en interventie. 

Mijn aanpak is maatwerk en dus steeds verschillend. Tijdens een uitgebreid voorgesprek, bespreken we jullie trainingsvraag en het doel van de training. Is het vooral stresssignalen leren signaleren, verzuimgesprekken voeren of ligt de nadruk meer op de vitaliteit binnen het team? Na dit voorgesprek bepalen we welke onderwerpen in grote lijnen aan de orde moeten komen. Daarbij kun je denken aan:

  • Energiegevers en -nemers
  • Balans werk en privé
  • Preventie & verzuimmanagement
  • Gespreksvaardigheden (zoals: vragen stellen, luisteren, doorvragen, feedback geven)
  • Slecht nieuws- en verzuimgesprekken

Mogelijke invulling training stress & vitaliteit?

Om je lichaam te laten herstellen van stress, kan het volgende helpen:

  • Begin de dag rustig en eindig de dag rustig
  • Zorg voor een regelmatige afwisseling van activiteiten
  • Houd een week lang, dagelijks, op een lijst bij wat je die dag energie gaf en kostte
  • Bouw regelmatig pauzes in
  • Beweeg met mate 

TIPS om stress te voorkomen

REFERENTIE “spiegel”

Tijdens de training vitaliteit op de werkvloer, hebben we als managers veel geleerd over de oorzaken van stress en stresssymptomen. Het was vooral bedoeld om als manager je team goed aan te kunnen sturen en uitval te voorkomen. Ik herkende echter zoveel stresssignalen, dat het misschien voor mijzelf nog wel de grootste eyeopeners bracht. Bedankt! (René, manager octrooibureau)