Teamcoaching

Teamcoaching laat je team groeien! Haal persoonlijk talenten en ambities in je team naar boven en geef ruimte aan zowel de overeenkomsten als de verschillen.
LEES MEERTERUG

Het doet er in de vergadering niet toe wie precies het idee bedacht heeft, want iedereen is trots op het eindresultaat. Als er zaken niet prettig verlopen of er verschillen van inzicht zijn, worden deze direct uitgesproken. Ieder in het team kent zijn eigen grenzen en geeft deze aan, zonder die van de ander uit het oog te verliezen. Als dit de situatie is in jouw team, is teamcoaching waarschijnlijk overbodig.

In teamcoaching leer je elkaar versterken en worden verschillen van inzicht bespreekbaar gemaakt. Door persoonlijke talenten en ambities in het team naar boven te halen en ruimte te geven aan de overeenkomsten én de verschillen. Zo kun je als team groeien!

Met teamcoaching, staat het verbeteren van het functioneren van het team centraal. Door oefeningen en gesprekken, komen persoonlijke kwaliteiten en teamdoelen naar boven. Zo leer je elkaar beter kennen, groeit vertrouwen, worden collectieve patronen verhelderd en verschillen van inzicht bespreekbaar. Met als een doel, om een effectievere en prettigere samenwerking te bereiken. Zo kun je als team- met een gezamenlijk doel voor ogen- samen verder groeien.

Wat is teamcoaching?

Al jaren coach ik teams. De vraag en het doel is bij iedere teamcoaching verschillend. Tijdens een uitgebreid voorgesprek, komen de teamsamenstelling, de doelen, teamfase en eventuele knelpunten uitgebreid aan de orde. Mijn aanpak is doelgericht, meestal serieus, soms met humor en waar nodig confronterend. Met mijn 15 jaar leidinggevende ervaring én mijn ervaring als mediator en trainer, sta ik stevig voor en tussen het team. Zo kan ik goed aanvoelen wat er nodig is tijdens de teamcoaching.

Mijn aanpak is maatwerk en dus steeds verschillend. Afhankelijk van wat er speelt, ga ik direct met het team of eerst met afzonderlijke intakegesprekken van start. Onderdelen van teamcoaching kunnen bijvoorbeeld zijn:

  • Communicatie in de boven- en onderstroom
  • Dramadriehoek
  • Belbin teamrollen
  • Feedback geven
  • Helder en doelgericht communiceren
  • Grenzen stellen
  • Het teamspel
  • Escaperoom teamcoaching

Wil je meer weten over mijn werkwijze en tarieven, zie: ‘Start hier jouw coachingstraject’. Bel of mail gerust, voor meer informatie of een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Mijn aanpak bij teamcoaching

Als binnen jouw team, teamleden kritiek snel als een aanval ervaren en elkaar regelmatig beschuldigen of veroordelen, verdiep je dan eens in de ‘dramadriehoek’. Deze kenmerkt zich door drie rollen; een zgn. redder, aanklager en slachtoffer. Deze 3 rollen wisselen elkaar snel af. Binnen teams kan de communicatie binnen de dramadriehoek jarenlang stand houden, omdat niemand de verantwoording neemt om de negatieve spiraal te doorbreken. Zie ook: https://nl.wikipedia.org/wiki/Dramadriehoek

TIP op het gebied van teamcoaching

REFERENTIE “mij vaker verplaatsen”

In eerste instantie was ik nogal sceptisch over de teamcoaching. Ik vond dat het al best goed ging en dat we dus geen teamcoaching nodig hadden. Na de teamcoaching realiseer ik mij dat het niet zozeer ging om nodig hebben van coaching, maar om openstaan voor nieuwe inzichten. We hebben gekeken naar onze teamrollen en wat er al goed gaat. En ook wat we anders willen en welke rollen we binnen het team nog missen. Het helpt als iemand van buiten het team daar vragen over stelt. Superleuke en leerzame dag (Shahid / jongerenwerker zorgorganisatie).